In de Rotterdamse haven zijn veel organisaties bezig met de reddingsactie genaamd “Operatie Zwaan”. Er wordt met man en macht gewerkt om alle besmeurde zwanen uit het water te halen. 

Zaterdag 23 juni

Een olietanker botste zaterdag 23 juni in de Rotterdamse haven tegen een steiger, waarna 200 ton stookolie weglekte. Een deel daarvan kwam in de Nieuwe Waterweg bij Maassluis en Hoek van Holland terecht. Honderden dieren zaten in een mum van tijd onder de olie en met een grootscheepse reddingsactie wordt met man en macht geprobeerd om het leed zo veel mogelijk te beperken.

Reddingsbrigades schieten te hulp

Ook diverse Reddingsbrigades uit omstreken verlenen hulp aan de zwanen. Zo ook de Helvoetse Reddingsbrigade is naar het ramp gebied om hulp te bieden.

Noodopvang zwanen

Rijkswaterstaat heeft een speciale noodopvang laten plaatsen bij de Maaslantkering waar de zwanen terecht kunnen. De zwanen zullen eerst elektrolyten toegediend krijgen tegen uitdroging. Wanneer de zwanen schoongespoeld en aangesterkt zijn worden ze vervolgens weer vrij gelaten.